Wortelkanaal- behandeling

Het wortelkanaal loopt door de wortel van uw tand of kies en bevat allerlei zenuwvezels en bloedvaten. Door een ontsteking, tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap kunnen er bacteriën in het wortelkanaal terecht komen, wat kan leiden tot een infectie van de zenuw in de tand of kies of en infectie van het kaakbot rondom de wortelpunten. In die gevallen zal het noodzakelijk zijn de wortelkanalen schoon te maken. Hierdoor wordt de oorzaak van de ontsteking weggehaald, zodat het lichaam de ontsteking zelf weer kan gaan genezen.

Welke klachten kunt u ervaren bij een wortelkanaalontsteking?
De klachten kunnen variëren van verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet tot scherpe pijn bij dichtbijten en/of tikken tegen een tand of kies. Als de ontsteking heviger wordt, dan kan er ook een continue zeurende en kloppende pijn ontstaan.

Behandeling

De tand of kies zal eerst verdoofd worden, waarna er een opening in het kauwvlak van de kies of de achterkant van de tand gemaakt zal worden. Zo komen we in de zenuwholte van de tand of kies en hebben we toegang tot de wortelkanalen. De kanalen worden iets wijder gemaakt met behulp van vijltjes en vervolgens goed gereinigd met een desinfecterende vloeistof. Daarna worden de kanalen gevuld met rubberen stiftjes. Het gaatje wordt vervolgens weer dichtgemaakt, alsof het een normale vulling is.

 

Bij acute pijnklachten wordt de kanaalbehandeling alleen gestart, waardoor u verlost wordt van de pijn. Vervolgens zal er een tweede afspraak gemaakt worden om het wortelkanaal definitief af te sluiten.  De meeste wortelkanaalbehandelingen worden gewoon uitgevoerd in onze eigen praktijk, zodat u niet hoeft te wachten op het verhelpen van de pijn. In sommige gevallen zal het echter nodig zijn u te verwijzen naar een specialist op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Wij zullen dat op dat moment uiteraard met u bespreken.

Na de behandeling
Na het afsluiten van het wortelkanaal kunt u soms nog even pijn hebben aan de desbetreffende tand of kies. Dit hoort erbij, maar kan gemakkelijk verminderd worden met een stevige pijnstiller. Na een paar dagen is de pijn weg. Als dit niet het geval is horen we het graag van u.

Een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is wel brozer en zwakker dan een tand die nog helemaal gezond is. Dit kan vaak een reden zijn om een dergelijke tand of kies in de toekomst te voorzien van een kroon.

Heeft u vragen over een wortelkanaalbehandeling? Bel of mail ons gerust even, wij helpen u graag verder!
Mail: info@borremondzorg.nl
Telefoon: 074 – 205 1580

Graag tot ziens!

Borre Mondzorg
Ziekenhuisstraat 1a
7622 GZ, Borne