Gebitsbeschermers

Gebitsbeschermers worden voornamelijk gebruikt bij sporten waarbij een hoog risico is op het beschadigen van de tanden, zoals voetbal, hockey, ijshockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.

Door een ongeval (zoals een vervelende tackle, een botsing of een klap op het gezicht) kunnen tanden en kiezen afbreken, losraken, verplaatsen of zelfs helemaal uitgeslagen worden. Het ‘redden’ van de tanden is een erg tijdrovende en kostbare behandeling, waarbij succes niet altijd gegarandeerd is. Daarom is het veel verstandiger om dit te voorkomen door het dragen van een gebitsbeschermer van Borre Mondzorg.

De gebitsbeschermer bestaat uit kunststof hoesje dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. Het hoesje is een paar millimeter dik, zeer sterk en doorzichtig. Bij een ongeval vangt de gebitsbeschermer de klap op, waardoor de kracht over alle tanden wordt verdeeld en er geen of minder schade ontstaat. Er zijn over het algemeen drie soorten gebitsbeschermers: kant en klaar, voorgevormd en exact passend.

Kant en klare gebitsbeschermers
De kant en klare variant kan gekocht worden in sportzaken. De pasvorm van dit type kan niet aangepast worden aan de mond van de drager. Hierdoor is de werking zeer matig. De kosten zijn echter wel laag.

Voorgevormde gebitsbeschermers
De voorgevormde gebitsbeschermer kan wél aangepast worden aan de vorm van de kaak. Met behulp van heet water wordt het bitje zacht en vervormbaar. Hierdoor kan het over de tanden geplaatst worden en aangedrukt worden. Als het bitje afkoelt is het kunststof niet meer te vervormen. Dit type werkt al beter dan de kant en klare versie, maar is vaak ook iets duurder.

Exact passende gebitsbeschermers
Een exact passende gebitsbeschermer wordt op maat gemaakt door de tandarts. Omdat deze variant precies op de tanden past geeft het de beste bescherming. Er wordt eerst een afdruk gemaakt in gips, waarna een tandtechnieker een gebitsbeschermer op maat maakt. Dit proces duurt vaak maar een week en kost ongeveer € 80 tot € 100. Dit is een eenmalige investering die qua veiligheid heel veel oplevert!

Aanbeveling
Als tandarts met zorg voor uw mond raden wij uiteraard de meest optimale en maximale bescherming aan. Een exact passende gebitsbeschermer biedt dit als enige. Daarbij biedt deze versie qua pasvorm vaak ook het meeste comfort en verstoort het zo min mogelijk de ademhaling.

Heeft u vragen over gebitsbeschermers? Bel of mail ons gerust even, wij helpen u graag verder!

Mail: info@borremondzorg.nl
Telefoon: 074 – 205 1580

Graag tot ziens!

Borre Mondzorg
Ziekenhuisstraat 1a
7622 GZ, Borne